Valkeakoskenkatu 3, Valkeakoski | puh. +358 40 585 2730

tMarraskuisen harmaasta päivästä tuli sysimusta tiistaina 8.11.2022 kun Kaupan liitto yksipuolisesti ilmoitti, että jo sovitut palkkaneuvottelut Palvelualojen ammattiliiton kanssa perutaan. Kaupan alan työehtosopimusneuvotteluissa helmikuussa 2022 oli sovittu, että sopimuskauden toisen vuoden palkankorotuksista neuvotellaan 15.12.2022 mennessä. Kaupan liiton ilmoittama palkkaneuvottelujen peruminen osoittaa ylimielisyyttä ja vastuuttomuutta kaikin puolin.

Samaan aikaan palkkaneuvotteluista kieltäytymisen kanssa uutisoidaan kuinka isot kauppaketjut, esimerkiksi Kesko Oyj, on tehnyt jo pitkään huipputulosta ja Keskon pääjohtaja on yhtenä Suomen ykkösnimenä juuri julkaistussa verotustiedoissa. Työnantaja puolta edustavalta Kaupan liitolta on saatu syksyn aikana myös mm. avautumisia sunnuntai- ja yölisien poistosta.

Mikä tässä nyt sitten mättää? Isot kauppaketjut tekevät ennätystulosta toisensa perään, tuotteiden hinnat nousevat ja kauppojen aukioloajat laajenevat. Ilman kaupan työntekijöitä, heidän panostaan ja joustoa työssään, ei tulosta tulisi. On työnantajalta äärimmäisen lyhytnäköistä olla panostamatta työntekijöihin ja olla maksamatta heille palkkaa, jonka he ovat ansainneet. Jo nyt on vaikea saada osaavaa työvoimaa alalle, mikä ei sinänsä ihmetytä, kun alalla myös tarjotaan yleisesti 10-15h/vko työsopimuksia. Jo pitkään täysiaikaiset työsopimukset ovat olleet äärimmäisen harvinaisia. Jos palkalla ei nytkään elä, miten tulevana talvena kun kaikki kulut nousevat ja nykyisiäkin palkkoja haluaa Kaupan liitto vielä laskea? Hoitajien kaltainen joukkopako tulee odottamaan lähitulevaisuudessa, se on varma.

Olen jo vuosia sitten kironnut näitä ahneita sikariporsaita, jotka nostavat itselleen yhä suurempia osinkoja ilman minkäänlaista kunnioitusta työntekijää kohtaan. Tämä ahnepaska sikariporsas haluaa repiä viimeisetkin nahat duunarin niskasta, vain saadakseen itselleen enemmän. Vai miltä kuulostaa esimerkiksi Keskon pääjohtajan 75 000 euron kuukausipalkka duunarin korvaan? Tähän toki vielä erilaiset bonukset ja kannusterahat päälle. Siinä sitten huudetaan, että ei ole varaa maksaa duunarille sunnuntailisää tai varaa nostaa palkkoja. 

Nyt riittää. Duunarin mitta on totaalisen täynnä.

Tämä asenne tulee laajenemaan kaikille muillekin aloille, kauppa ei tule olemaan ainoa. Suunta on jo nähtävissä.

Liity ammattiliittoon – yhdessä voimme näyttää, että emme suotu tällaiseen. Liity tästä!

 

Anni Paarjoki

PAM Valkeakoski ry:n puheenjohtaja