Valkeakoskenkatu 3, Valkeakoski | puh. +358 40 585 2730

Postilakon päättyessä 27. päivä marraskuuta, selasin vanhoja kansioita ammattiosastoni toimistolla. Mitä syvemmälle arkistokaappiin kaivauduin, sitä selkeämmin tunsin ammattiliiton vanhan ja vahvan hengen.

Näytti olleen aika, jolloin paikallislehdessä uutisoitiin paikallisen ammattiosaston tiukasta puheenjohtajan valinnasta tai siitä, kuinka valkeakoskelainen ammattiosasto lähetti yli 200 allekirjoituksen vetoomuksen perusteluineen kansanedustajille, ettei kauppojen aukioloaikoja vapautettaisi.

Olin päässyt vasta 1990-luvun loppupuolelle kansioissa, mutta huomasin asenteissa eron. Silloin oltiin ylpeitä ammattiliiton jäseniä, uskallettiin ottaa kantaa ja näkyä.

Miten tämä liittyy Postiin, pohtinee lukija juuri nyt. Siten, että postilakko myötätuntotoimineen yhdisti kansaa. Oltiin rohkeita ja tukemassa, uskallettiin avoimesti olla syrjityn puolella. Ajassa, jossa sitoutumattomuus ja vapaus ovat ihmisluonnolle tärkeää, onkin hienoa nähdä yhtenäisyys ja sen luoma vahvuus. Sekä postilaisten keskuudessa että meidän muiden.


”Case posti” on mahdollista jokaisella alalla

On jokaisen oma valinta mihin kuuluu vai kuuluuko mihinkään.

Valitettavasti usein vain on liian myöhäistä päättää siinä kohtaa kun ongelmat ovat päällä, eli tutummin ”kakka jo housuissa”. Itse ajattelen ammattiliiton jäsenyyttä vakuutuksena työelämään. Vakuutamme itsemme, kodin, auton, ehkä koirankin, mutta mites työelämän puoli?

Ammattiliitosta saan apua, tukea ja neuvoja kun niitä ajoittain tarvitsen työelämässä. Saan jäsenmaksuilleni vastinetta jäsenetuina, mutta erityisesti silloin kun tarvitsen esimerkiksi asiantuntijaa ratkaisemaan työpaikalla kohdalleni tullutta ongelmaa. Tilanteita voi tulla vastaan vaikka kuinka ajattelisit, etteivät ne osu omalle kohdalle.

Sillä ikävä tosiasia on, että ”case posti” on mahdollista ja todennäköistä jokaisella alalla. Kun ovi on raotettu, siitä yrittää moni vaikka väkisin.

” Jos emme ole riittävän vahvoja ja yhtenäisiä vastaamaan taisteluun, olemme jo hävinneet.”

Matalapalkkaisten ja naisvaltaisten palvelualojen taistelut ovat vasta edessä kun TES-neuvottelut alkavat alkuvuodesta. Toivon, että tarvittaessa silloinkin nähdään vastaavaa taisteluhenkeä kuin viime viikkoina on nähty.

Kaivaudun jälleen arkistoihin, sillä niitä riittää – nykyinen PAM Valkeakoski ry on nimittäin perustettu jo vuonna 1936.

Anni Niska, ammattiosaston sihteeri
PAM Valkeakoski ry